Social Media

Brașov

Dezbateri ”Dezvoltare Zonală cu Fonduri Europene” Brașov

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a participat astăzi la evenimentul „Dezvoltare zonală prin fonduri europene”, desfășurat la Brașov și organizat la inițiativa Ministerului Fondurilor Europene. Evenimentul este primul dintr-o campanie care vizează informare și dialog cu partenerii din teritoriile care se mobilizează pentru a elabora strategii integrate de dezvoltare. Următorul eveniment de acest tip are loc în 27 septembrie 2019, la Botoșani.

Publicat

pe

Sursa: mfe.gov.ro

Principalele teme abordate în cadrul dezbaterii au fost două mecanisme speciale de finanțare cu bani europeni, permise de regulamentele U.E. –  Dezvoltarea Locală Plasată sub Responsabilitatea Comunității (DLRC) – care folosește instrumentul Grupului de Acțiune Locală și Investiția Teritorială Integrată (ITI). Evenimentul s-a axat pe a prezenta cum funcționează astăzi aceste 2 mecanisme în România dar și ce modificări și noutăți sunt prevăzute pentru perioada de programare 2021-2027.

Ministrul Roxana Mînzatu a precizat că în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, pentru care România este în negocieri informale cu Comisia Europeană, fondurile pentru acest tip de mecanisme vor depăși 1 miliard de euro. 

„Investiția Teritorială Integrată ITI este un mecanism prin care, într-o regiune omogenă, bine definită, pe baza unei strategii de dezvoltare, utilizăm un pachet de surse de finanțare din fonduri europene care este accesat de beneficiari publici și privați doar din și pentru acea regiune bine definită. Singurul exemplu de astfel de zonă pe care îl putem da azi este Delta Dunării, acolo unde România folosește deja această strategie de finanțare ”țintită”. Instrumentul CLLD este deja aplicat în multe zone din România prin Grupurile de Acțiune Locală care finanțează proiecte pe teritorii mai mici, rurale sau mici urbane. După 2021 aș vrea ca în România să folosim aceste două instrumente, atât pentru zone care au nevoie de un restart economic datorită unui profil monoindustrial cum este Valea Jiului, cât și pentru zone afectate de sărăcie severă cum este Botoșani, dar și pentru zone montante afectate de depopulare dar cu un uriaș potențial turistic cum este zona munților Făgăraș sau Apuseni”, a declarat Roxana Mînzatu, Ministrul Fondurilor Europene.

În cadrul evenimentului, ministrul a prezentat, folosind harta unităților administrativ-teritoriale din regiunea Centru, care sunt teritoriile din regiune în care actorii locali – primăriile în special – s-au mobilizat, au format Asociații de Dezvoltare Intercomunitară, unele au început chiar din resurse proprii să își realizeze strategiile de dezvoltare. Este vorba despre teritorii din țara Făgărașului, din zona Bucegi – Bran –  Moieciu – Fundata precum și din Munții Apuseni. 

Uniunea Europeană și Guvernul României vor sprijini financiar dezvoltarea zonală prin fonduri europene dar și din alte surse de finanțare oferind finanțarea pentru strategii de dezvoltare teritorială integrată, și nu doar pentru proiecte individuale, disparate, selectate în competiții naționale.

„Fiecare teritoriu aplică cu o strategie și cu o structură instituțională. În aceste teritorii se vor putea finanța investiții în infrastructura de turism, de agrement, publică sau privată, dar și infrastructura rutieră, în sănătate, în dezvoltarea de mici afaceri în zonele respective”, a mai precizat ministrul Fondurilor Europene.

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul Marian Rasaliu, prefect al Brașovului, Marius Dunca, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, Daniel Gligoraș, administrator public al Consiliului Județean Brașov, George Scripcaru, primar al Municipiului Brașov, Árpád András Antal, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe și Ponoran Silviu, primarul Zlatnei – Alba.

Evenimentul a fost moderat de domnul Alexandru Potor, secretar de stat în MFE iar printre vorbitori s-au numărat Vladimir Rovințescu, director general AM POCU, reprezentanți ai Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional, ai Centrului Regional Centru pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, ai ADR Centru și ai Băncii Mondiale.

Continuare

Camera Deputaților

Calendar articole

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Articole de interes